Cos de fum

cos fumCosul de fum este cea mai importanta parte a instalatiei de incalziresi de aceea cand se proiecteaza sau construieste trebuie tinut cont de cateva principii foarte importante, care sunt valabile atat in cazul construirii unui cos de fum nou, cat si in cazul reparatiei unuia vechi.

SIGURANTA este cea mai importanta! In constructia si proiectarea cosului de fum, aceasta trebuie sa fie principiul dupa care se ghideaza atat proiectantii cat si constructorii, dar si d-voastra, utilizatorul final. Trebuie sa tineti cont ca atat la semineu, soba sau centrala, cosul de fum se poate autoaprinde la interior dezvoltand temperaturi de ardere de peste 1000 grade Celsius, ducand de multe ori la incendii sau pierderi de vieti omenesti.

Un alt principiu important si de care trebuie sa tineti cont este EFICIENTA cosului de fum. Eficienta cosului de fum reprezinta capacitatea acestuia de a extrage fumul si a-l conduce afara. Ca atare cosul de fum trebuie sa aiba peretii interni lişi si cat mai verticali pentru a extrage cat mai repede fumul sau gazele de ardere .

fum, fie la interior, fie la exteriorul casei (in aceasta situatie la amplasare se va lua in consideratie directia vantului si distanta pe orizontala pana la coama).  Dezavantajul pozitionarii cosului de fum la interior consta in faptul ca poate ocupa mult din spatiul util al casei.

O alta caracteristica importanta este DIMENSIONAREA  cosului de fum. Dimensionarea cosului de fum influenteaza cantitatea de fum pe care cosul o poate evacua. Atat un cos de fum subdimensionat, cat si unul supradimensionat, pot influenta randamentul cosului de fum.

MATERIALUL DE FABRICATIE  reprezinta un alt element de care trebuie sa tinem cont la momentul alegerii cosului de fum. Inoxul, samota, ceramica, caramida, otelul sunt cateva din materialele din care se poate confectiona cosul de fum. Cele mai bune sunt cele realizate in otel inoxidabil cu dublu perete si izolate termic si sistemele profesionale ceramice.

IZOLAREA este un factor important si reflecta capacitatea cosului de fum de a-si mentine temperatura in unitatea de timp, in asa fel incat sa nu se raceasca si sa creeze discensiunea fumului spre focar. Este un factor important, mai ales pentru cosurile de fum in otel inoxidabil pentru a evita pierderea caldurii la exterior.

Un alt element ce trebuie luat in considerare atunci cand se construieste cosul de fum este LEGEA SI REGLEMENTARILE IN VIGOARE, atat la nivel comunal, municipal, cat si in Codul Civil. Trebuie sa fiti atenti  a nu incalca drepturile tertilor,  precum si sa respectati toate normele privind securitatea in timpul instalarii cosului de fum.

Orice semineu-soba-centrala trebuie sa aiba cosul sau de fum, deci nu este indicata conectarea mai multor focare la acelasi cos, veti risca sa creati dezechilibre la nivel de tiraj, sa va expuneti riscului de explozie si de autoaprindere a cosului.

CURATIREA , INTRETINEREA  SI INSPECTIA periodica a peretilor interni sunt alte aspecte importante. Un cos de fum plin de gudron, sau funingine  devine usor inflamabil si nici nu asigura un tiraj corespunzator fata de un cos curatat in mod regulat.  Frecventa acestor operatiuni este de maxim 12 luni.

 COSUL DE FUM  este elementul cel mai important, indiferent ca este fabricat din caramida, metal, otel inoxidabil; trebuie sa fie construit de catre un constructor profesionist, cu experienta in domeniu, fara sa tineti cont prea mult de cheltuielile aferente. Trebuie dimensionat corect, astfel incat sa reuseasca sa suporte masa de fum produsa de focar. Dimensionarea trebuie facuta de catre un specialist.

Dupa cum observati, cosul de fum nu este nici pe departe un element lipsit de importanta. O incorecta proiectare si costruire a acestuia este cauza principala pentru o proasta functionare a semineului-sobei-centralei. Acest material a aparut prima oara pe tatanoassistenza.eu

In cazul in care doriti sa achizitionati un cos de fum, nu ezitati sa ne contactati. Oferim consultanta tehnica, dimensionam, ofertam si montam cosuri de fum. In cazul in care doriti sa intubam un cos de fum traditional, depreciat, contactati-ne !

Intubarile cosurilor de fum depreciate sau a celor traditionale din caramida se poate face atat cu elemente flexibile din inox, cat si cu elemente rigide. Este foarte important sa nu impiedicati ventilatia naturala a elementelor de intubare.

intubari_2